Interview met Steven Vrolijk

“Ik wil dingen graag op mijn manier doen. Ik werk keihard en als ik iets doe, doe ik het goed!”

Wij zijn wie we zijn door onze ondernemers en onze medewerkers. Deze mensen vormen de verschillende XY-bedrijven en bepalen de richting waarheen de XY Solutions Group zich beweegt. Om te laten zien wie we in huis hebben, hebben we Steven Vrolijk, directeur en mede-eigenaar van XY Legal Solutions, aan tafel gezet en hem een paar vragen gesteld.

Steven Vrolijk, LL.M. in het kort

  • Bedrijf: XY Legal Solutions (XYLS)
  • Studie: Bachelor Rechtsgeleerdheid (VU Amsterdam), Master Privaatrecht (VU Amsterdam)
  • Bij XY sinds: 2018
  • Passies: Ondernemen, dieren (vooral cavia’s), koken

Hoe ben je bij XY terecht gekomen?

“Dat is wel een leuk verhaal. Ik ken Yoram al vanaf mijn dertiende en op ons vijftiende kwamen we bij elkaar in de klas. Toen was hij al best wel een ondernemertje: spulletjes verkopen, een beetje handelen, dat soort dingen. Daar vonden we elkaar wel in.

Na de middelbare school deden we af en toe nog weleens een biertje maar we verloren elkaar een beetje uit het oog. Ik ging rechten studeren en Yoram is een commerciële opleiding gaan doen. Op zijn LinkedIn zag ik toentertijd voorbij komen dat hij met een compagnon XY Marketing Solutions (XYMS) had opgericht.

Hij fietste toen een keer langs mijn huis en we raakten even aan de praat. Yoram vroeg of ik nog rechten studeerde en ik gaf aan dat ik dat zeker nog deed. Toen stelde Yoram ook een hele concrete vraag: ‘Wat moeten wij doen wanneer onze klanten ons niet betalen?’

Ik had daar wel een idee bij.

Het leidde ertoe dat ik een aantal keren bij XY Marketing Solutions op kantoor kwam om die zaken door te spreken. Mijn advies was om een kantonprocedure te starten en een dagvaarding te sturen. Samen hebben we het hele proces daaromheen doorlopen en samen hebben we die rechtszaak bijgewoond. Natuurlijk hebben we deze gewonnen. Voor ons zijn de uren die we erin hebben gestoken vooral van waarde gebleken doordat we er veel van geleerd hebben (het was namelijk geen astronomisch bedrag). Ook heeft die case natuurlijk de fundering gelegd voor onze samenwerking zoals die nu bestaat.

Ik werd daarna namelijk steeds meer betrokken bij XY. Ik werd uitgenodigd voor eindpresentaties, borrels, dat soort dingen. Tijdens een training van Jochem van Lunteren (nu XY Talent Solutions) in 2018 kwam ik aan de babbel met Xander over ondernemen. Ik had allemaal plannetjes in m’n hoofd dus ik zei ‘Moeten we niet een bedrijf gaan opzetten dat zich specialiseert in content geschreven door studenten?’

Dat bedrijf is er nooit gekomen, maar ik zette de jongens aan het denken. Vooral het feit dat ik wilde gaan ondernemen viel bij hen in goede aarde. In de zomer van 2018 kreeg ik daarom een mail van Xander:

‘Wij willen eigenlijk een groep van bedrijven oprichten en daarin willen we een soort van one-stop-shop regelen voor de zakelijke dienstverlening.’

Aan mij was de vraag of ik me bezig wilde houden met het ontwikkelen van het juridische onderdeel van de beoogde groep. Onder de naam XY Legal Solutions. Dat leek mij wel tof, maar ik wilde dit niet doen in dienstverband. Ik wilde echt eigen ondernemer worden, dat de zaak ook wel echt van mij zou zijn. In ieder geval het grootste deel. Maar ja, ik zag ook wel dat deze gasten gas wilden geven. Dit was geen hete lucht, ik kreeg het idee dat die jongens echt hard werkten om te komen waar ze wilden komen.

Dus we regelden het op een manier die voor ons allemaal was wat we wilden. Ik werd medeoprichter en directeur van XY Legal Solutions (XYLS), mijn eigen bedrijf met Xander en Yoram als mede-eigenaars. En ik ging het echt op mijn eigen manier doen.”

Hoe ging het opstarten van XYLS?

“Het eerste jaar was een beetje pittig. Vooral omdat ik echt in m’n eentje met mijn vak bezig was. Het team van XYMS werd steeds groter en ik zat daardoor met allemaal marketeers op kantoor. We waren met z’n tienen en ik zat daar een beetje in mijn eentje mijn bedrijf op te starten. Ik gebruikte Xander en Yoram als ik vragen had, als er een websiteje gebouwd moest worden of als er iets aan de hand was. Het was hartstikke gezellig, maar ik moest het dienstverlenende stuk wel echt alleen doen. Dat was vooral pittig. In dat eerste jaar heb ik genoeg fouten gemaakt en ook genoeg dingen goed gedaan.

In dat jaar besloot ik ook om me te richten op de kansspelsector. Als tekstschrijver heb ik in mijn studententijd veel geschreven voor online casino affiliates. Daardoor wist ik al veel over die branche en wist ik dat er (hoogst waarschijnlijk) meer regulering aan zat te komen.

Het wetsvoorstel Kansspelen op afstand werd goedgekeurd door de Eerste Kamer in februari 2019. Toen zei ik binnen de groep: ‘Oké, nu moeten we hier echt iets mee’. En zo is dat toen ook gebeurd.”

Hoe denk je dat deze manier van "je werk doen" zich ontwikkeld heeft?

“Al op de middelbare school begon dit. Ik was vroeger best een lastig kereltje: veel kattenkwaad, slecht luisteren, dat soort dingen. Ik begon daardoor na de middelbare op mbo4. Dit was een ontzettend leuke en leerzame opleiding: Horeca Ondernemerschap & Management. 4 jaar lang heb ik verschillende horecabedrijven leren kennen tijdens fulltime stages en veel gezien van ondernemerschap. Wel voelde ik dat er op intellectueel gebied misschien toch wat meer mogelijk was. De rechtenvakken binnen de mbo4-opleiding trokken me. Ik besloot daarom na mbo4 een hbo Rechten te gaan studeren en ik was weer terug in de schoolbanken. Weer 32 uur aanwezig zijn, klasje hier klasje daar, daar had ik uiteindelijk toch niet zo’n zin in.

Ik werkte een paar jaar in de horeca toen mijn moeder me motiveerde om een colloquium doctum te gaan behalen (een 21+ toets om in te stromen op een Universitaire Bacheloropleiding). Ik kom een beetje uit een academisch milieu dus iedereen doet iets aan de Universiteit. Ooms en tantes, moeder en vader, allemaal in de wetenschap. Die zeiden allemaal: ”Je moet dit gewoon, je kan dit waarschijnlijk wel, maar je moet het gewoon doen”. De keuze om daarbij voor de Bachelor Rechtsgeleerdheid te gaan was daarna ook snel gemaakt.

Voor het colloquium doctum nam ik een half jaar de tijd om te leren. Aan het eind van die periode moest ik in een dag vier vwo-6 examens afronden (Duits, Nederlands, Engels en Geschiedenis). Een zware en pittige dag, maar het leidde er wel toe dat ik Rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam ben gaan studeren.

Ik wil dingen graag op mijn manier doen, ik werk keihard en als ik iets doe, doe ik het goed! Ik ben niet vies van lange dagen (of nachten), zolang het werk maar op tijd af en het resultaat goed is. En zo gaat dat ook min of meer bij een Universitaire opleiding: je wordt redelijk aan jezelf overgelaten. Op de Universiteit heb ik dus ook geleerd hoe je zelf alles uit moet zoeken. Hoe je zelf op zoek moet gaan naar uitleg, structuur, stappenplannen, dat soort dingen. Niemand kauwt je voor hoe het precies moet en dat heeft me veel discipline bijgebracht.”

Waar word je nu heel blij van?

“Om even terug te pakken op de kansspelbranche: ik ben bizar trots op alles wat we met XY Legal Solutions in de kansspelwereld bereikt hebben. Wij zijn op een gegeven moment zelfs een keurmerk gaan ontwikkelen. Keurmerk Verantwoorde Affiliates (KVA) heet het. Dit keurmerk is opgericht op basis van de input en wensen van bedrijven die in die branche werken. Gewoon door goed te netwerken, een goed concept neer te zetten en het intern goed te plannen. Het wordt uitgevoerd door het XYLS-team en het is echt een gigantisch succes. Dat is gewoon zo leuk. We hebben nu zelfs een Britse variant gelanceerd (QMRA) en een Belgische is ook onderweg.

We hebben er zin in en we werken hard voor onze groei! Dat maakt mij zo trots. Net zo trots als dat ik kan zeggen dat ik een onderdeel ben van de XY Solutions Group vanaf het begin.”

Heb je een idee waar je in de toekomst heen zou willen groeien?

“Op zakelijk gebied gaat het zoals ik zou willen. Het bedrijf groeit als kool, het team wordt uitgebreid en we worden steeds beter in wat we doen. Op een gegeven moment hoop ik alleen wel – en dat is gelukkig ook wel het doel van alle ondernemers binnen de XY-groep – dat ik mezelf binnen het bedrijf overbodig kan maken. Nu nog niet hoor! Maar over een aantal jaren zou ik graag betrokken zijn bij verschillende bedrijven. Ik zou niet binnen een van die bedrijven de rol die ik nu bij XYLS heb willen hebben. Binnen die rol voel je echt die verantwoordelijkheid, als een soort gewicht op je schouders.

Het zou mooi zijn als ik kon kiezen om alleen maar dingen te doen die ik echt leuk vind. Ik hou bijvoorbeeld zelf erg veel van dieren. Ik zou het dan bijvoorbeeld heel leuk vinden om, als ik zakelijk succes heb, iets daarmee te kunnen doen. Zelf heb ik twee cavia’s en één ervan is een tijdje geleden overleden. Toen ik naar het dierenasiel ging om een nieuwe cavia te zoeken, raakte in aan de praat met die mensen. Al snel kwam bij mij de vraag wat ik voor hen zou kunnen doen. Ik werd daar gevraagd voor een bestuursfunctie. Dat soort dingen zou ik in de toekomst hartstikke leuk vinden! Ook sluit ik niet uit dat er later in de ondernemers carrière nog eens een horecabedrijf komt, om weer terug te grijpen op die mbo-opleiding.”